Poezija sodų žydėjime

Prabėgo dar vienas, jau 24-asis, renginys „Poezija sodų žydėjime“. Šventė prasidėjo moterų studijos „Pinavija“ šokiu „Tau, Lietuva“, po kurio visus pasveikino ir geros šventės palinkėjo Telšių rajono savivaldybės meras Tomas Katkus.

Jau daugelį metų šventė prasideda Irenos Daubarienės eilėraščiu, tapusiu ir himnu šventei: „…atein tuoks čiesas, kad vuobelelės praded žydieti…“. Poetė šiemet dalyvauti negalėjo, bet renginys vis tiek pradėtas jos eilėraščio eilutėmis.

Šventės metu naujausiais posmais dalijosi ne pirmą kartą dalyvaujanti Ilona Bakšė, bet pirmą kartą akompanuojant dukrai Inesai. Daiva Živatkauskienė, Jūratė Norvaišienė atvyksta jau antrus metus iš eilės, Irena Stražinskaitė-Glinskienė šįkart viena atstovavo Plungės literatų klubui „Vingiorykštė“ ir paskaitė nuostabių eilėraščių žemaitiškai. Juozas Šileika ir Birutė Sutkienė savo naujausius eilėraščius padovanoja vos ne kasmet, Eva Rumbutytė-Stonkevičienė pradžiugina taip pat ne pirmą kartą, ji paatviravo, kad tik šioje šventėje ir paskaito eiles viešai. Poeziją pradėjęs rašyti sodų savininkas Remigijus Gailis jau treti metai stebina vis brandesniais eilėraščiais, o būrelis poečių iš Šaukėnų senokai tapo draugais. Šiemet eilėraščius skaitė ir Aldona Bacevičienė, Rasa Petravičienė, Sofija Blažienė, o Alma Meškienė vėl sodą išpuošė pinikais. Pirmą kartą renginyje dalyvavo Arūnas Žiemelis iš Kauno. Jis šventei ruošėsi visą pusmetį, ir kaip smagu, kad išvakarėse iš leidyklos pasiėmė naują poezijos knygą „Iš verdenių gelmės ta giesmė“. Jo eilėraščius skaitė Angelė Statkuvienė.

Visus labai pradžiugino šokiai, kurių dar nė karto nebuvo šventėje. Iš anksto į Dainų šventę nukėlė Telšių moterų studijos „Pinavija“ šokėjos (vad. Genovaitė Lukauskytė) ir Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos šokio studijos „Laikas“ merginų grupė (vad. Jūratė Valatkienė).
Kadangi renginio metu vyko projektas „Menas jauno žmogaus akimis“, Telšių meno mokyklos moksleiviai Luka, Alija, Dorotėja, Fausta, Brigita ir Dovydas atvežė savo darbų parodą ir piešė sodą, kuriame vyko renginys, o pabaigoje pristatė savo piešinius (vad. Vaida Šepikaitė).

Susirinkusiesiems muzikavo Lietuvos bardas, dainų autorius ir atlikėjas Kazimieras Jakutis, kuris pakerėjo klausytojus savo dainomis ir jų žodžiais. Tradicinių lietuvių propaguotojas, „Etno kiemo“ įkūrėjas Jonas Kavaliauskas, atvykęs iš Klaipėdos krašto, įrengė erdvę, kur užsiėmimų ir žaidimų rado tiek maži, tiek dideli, o pats Jonas pagrojo kanklėmis, dūdmaišiu ir net pademonstravo, kaip „groja“ ūžynė.
Renginio pabaigoje kryždirbys Česlovas Pečetauskas padovanojo savo darbą „Kaunatavos poezijos paukšteliai“, kuris ir puošė visą renginį, o vienas meistro paukštelis iškeliavo į sodų savininkų kiemą.

Renginys buvo pilnas emocijų, apkabinimų, sveikinimų, linkėjimų ir svajonių susitikti jau 25-ojoje poezijos šventėje, kurios tema bus skirta M. K. Čiurlionio 150-osioms metinėms paminėti. Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorė Jolanta Zubienė padėkojo visiems skaičiusiems poeziją, muzikavusiems, organizavusiems ir palinkėjo vėl susitikti kitais metais. Dar ilgai nesiskirstė dalyviai, kalbėjosi, dalijosi įspūdžiais, vaišinosi Tado Blindos medžiotojų būrelio narių virtu ypatinguoju šiupiniu ir planavo susitikti kitąmet, o bardas K. Jakutis ir pradedančioji muzikos atlikėja Inesa Bumblauskytė padovanojo čia pat surepetuotą dainą.
Gražiausias renginio akimirkas nuotraukos užfiksavo Mindaugas, Jonas ir Antanas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto