Trankus savaitgalis Alsėdžiuose 

Retas vasaros savaitgalis nesuteikia progos gerai leisti laiką mėgaujantis didesnių ar mažesnių miestelių šventėmis. Praėjusį savaitgalį kvietė Alsėdžiai. Tradicinė vasaros šventė „Al Siedu“ tęsėsi dvi dienas ir įvairių pramogų, smagių koncertų, o ir nekasdienių dalykų čia netrūko: vyko senovinės technikos „susispietimas“, miestelio gatvėmis risnojo žirgai, aišku, kaip be tradiciniu tampančio netradicinio sėdėjimo čempionato!

Šventiniai renginiai prasidėjo jau penktadienį. Po darbų Alsėdžių piliakalnio prieigose buvo surengtas vietos bendruomenės vakaras – Žalioji vakarienė. Kaip sakė Alsėdžių seniūnė Danutė Repšienė, šiemet dėliojant šventės planus buvo nuspręsta penktadienį skirti būtent Alsėdžių bendruomenei. Juk taip retai yra proga pabūti vieniems su kitais, pabendrauti, pasėdėti kartu su kaimynu – pasidžiaugti visiems drauge. „Lai tai būna graži įžanga į rytojaus renginius“, – kalbėjo seniūnė, dėkodama alsėdiškiams, susirinkusiems Žvėrinyčioje.

Organizuodami savo vasaros šventę, alsėdiškiai turi tradiciją rengti labai smagią atrakciją – netradicinį „Al Siedu“ sėdėjimo čempionatą. Ir šiųmetė šventė be to neapsiėjo. Išbandyti save ir dalyvauti šiame čempionate panoro ir vaikai, ir suaugusieji. „Sėdėti“ 90 laipsnių kampu tik atsirėmus į šieno ritinį – ne taip jau paprasta ir lengva. Smagu, kad kartu su fizine ištverme dalyvius lydėjo puiki nuotaika, juos palaikė ir žiūrovai, ir charizmatiškoji vakaro vedėja aktorė Violeta Mičiulienė, kurios šmaikščios pastabos dar labiau kėlė visiems nuotaiką.

„Al Siedu“ netradiciniame sėdėjimo čempionate sulaukta 22 dalyvių. Geriausiems atiteko puikūs prizai – kėdės, laisvalaikio krėslai. Varžytasi dviejose grupėse: mokyklinukų ir suaugusiųjų. Susumavus rezultatus paaiškėjo, jog tarp mokyklinio amžiaus vaikų nugalėtoja tapo Augustė Gedminaitė. Jos sėdėjimo laikas – net 11 min. 5 sek. Beje, šis laikas buvo ilgiausias tarp visų čempionato sėdėtojų. Specialus prizas skirtas jauniausiam varžybų dalyviui – šešiamečiam Karoliui Purauskiui. Suaugusiųjų grupėje, kurioje varžėsi 9 sėdėtojai, nugalėtojo laurai atiteko Viktorijai Senkuvienei: jos laikas – 4 min. 12 sek. Labai nedaug nuo jos atsiliko 4 minutes išsėdėjusi Sandra Kasmauskienė. Trečiojoje vietoje liko Evaldas Zabitis (2 min. 34 sek.).

Atskirų aplodismentų ir prizo nusipelnė vyriausiasis čempionato dalyvis 62 metų Stanislovas Rekašius.
Žalioji vakarienė tapo padėkos vakaru. Tą penktadienį parodytas dėmesys ir mažiesiems alsėdiškiams: į sceną kviestos šeimos, kurios susilaukė naujagimių. Smagu, kad Alsėdžių seniūnijos bendruomenė pasipildė aštuoniais naujais nariais. Kiekvienam mažyliui įteikti marškinėliai su užrašu „Mažasis alsėdiškis“, linkėta augti sveikiems ir laimingiems.

Seniūnė džiaugėsi ir tvarkingiausių bei gražiausių sodybų šeimininkais. D. Repšienė… pasiguodė: kasmet vis sunkiau tampa išrinkti tuos, kurie gali pelnyti tokį vardą. „Lengviau būtų pakviesti tuos, kuriems reiktų įteikti šluotą“, – pastebėjo ji. Tačiau sudaryta komisija, kad ir labai sunkiai, užduotį įvykdė – išrinko labiausiai puoselėjančius savo namų aplinką. Taigi nuo šiol pelnytą titulą žyminti lentelė kabės ant Virginijos ir Povilo Valeišų bei Akvilinos ir Rimanto Laimų namų. Toks pat prizas įteiktas Auksės Laureckienės sodybą puoselėjančiai Stefanijai Vyšniauskienei. „Stefos meilė gėlėms – neapsakoma“, – sveikindama šią moterį, pabrėžė D. Repšienė.

„Kur eisi – ten gražu“, – apie Alsėdžius kalbėjo seniūnė, todėl nepraleista progos padėkoti ir tiems, kurie kažkada jau buvo apdovanoti, tačiau ir šiandien šių žmonių sodybos yra pavyzdinės, į kurias žvelgiant nori pasitempti ir kaimynai. Tad atskiros padėkos skriejo Romai ir Jurgiui Blonskiams, Ritai ir Romualdui Brasams bei Almai ir Dariui Kaktavičiams.

Per miestelio šventę paprastai Alsėdžiuose specialus prizas įteikiamas ir tvarkingiausios gatvės gyventojams. Šiemet tokio vardo nusipelnė Pušyno gatvės žmonės.
Žaliosios vakarienės metu buvo ne tik linksma: dainavo ir muzikavo Alsėdžių kapela „Jazminai“, svečiai iš Žemaičių Kalvarijos – kapela „Sosiedā“, bet ir nė vienas neliko alkanas: alsėdiškiai ragavo saviškių virto šiupinio, skanavo ant laužo keptų vaflių, mėgavosi namine gira ir limonadu.

Smagiu bendruomenės vakaru džiaugėsi Alsėdžių bendruomenės pirmininkas Žydrūnas Purauskis, Žemaičių Kalvarijos kultūros centro direktorė Rima Jokubauskienė. „Čia pati gražiausia bendrystė. Ačiū nuostabiems žmonėms, kurie kuria ir buria visus dirbti dėl Alsėdžių“, – įteikdama tortą šventės organizatoriams sakė ji.

Visus sveikino ir Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis. „Alsėdiškiai turi gerą bruožą – moka tarpusavyje susitarti. Tiek bendruomenė, tiek seniūnija, tiek gimnazija, tiek kultūros centras dirba išvien. Tai labai geras bruožas, nes tik tokiu būdu galima pasiekti rezultatą. Miestelis turi perspektyvą. Linkiu, kad visi metai neštų gėrį, džiaugsmą, pasididžiavimą tuo, kad čia gyvenate“, – kalbėjo rajono vadovas.
„Al Siedu 2024“ šventės renginiai visus pakvietė ir kitą dieną. Senovinės technikos „susispietimas“ ir paroda, galimybė pajodinėti žirgais, edukacijos, skirtos šeimoms, Pažintinio centro lankymas ir pramoginė vakaro programa su šauniais atlikėjais Žvėrinyčioje – trankaus savaitgalio Alsėdžiuose būta.

Daiva GERIKIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto