Per pasaulį keliaujanti paroda – Plungėje

Praėjusio penktadienio vakarą, rugsėjo 6-ąją, Plungės viešojoje bibliotekoje-laikrodinėje įvyko parodos „10-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2024“ atidarymas. Jame dalyvavo ir dailininko knygos trienalės (kas trečius metus rengiamos meno parodos) projekto kuratorius, grafikas bei Vilniaus dailės akademijos dėstytojas profesorius Kęstutis Vasiliūnas, kuris pristatė parodą pirmiesiems lankytojams.

Renginio svečiai galėjo iš profesoriaus lūpų gyvai išgirsti apie kiekvieno meno kūrinio autorių, kilmę, sukūrimo metodą ir pagrindinę idėją.
Laikrodinėje galima išvysti 37-ias iš 77-ių tarptautinės vertinimo komisijos atrinktų knygų, kurios yra sukurtos menininkų iš viso pasaulio. Kita dalis šios parodos likusi Vilniuje, kur dailininkų darbai fotografuojami katalogams.

Dailininko knygos reiškinys

„Pats pavadinimas sako, kad tai menininkas, sukūręs knygą. Ne rašytojas, ne poetas, ne leidykla, o menininkas, kuris sukūrė knygą nuo pradžios iki pabaigos“, – dėsto prof. K. Vasiliūnas.
Dailininkai dažniausiai patys gamina popierių šioms knygoms, kurias vėliau įriša, jose piešia, spausdina, netgi suvirina reikiamas detales iš stiklo ar metalo.
Prof. K. Vasiliūnas didelę reikšmę teikia idėjai, kuria menininkas vadovaujasi kurdamas: „Svarbiausia, kad kūrėjas turi idėją – konceptualią arba vizualią, kurią jis bando įgyvendinti per knygos formatą, struktūrą. Jeigu jis nori ką nors perteikti per, pavyzdžiui, ritininę knygą, tuomet menininkas galvoja: „Iš ko aš padarysiu tą knygą, iš kokios medžiagos, kas bus viduje? Koks mano tekstas?“

Pašnekovas užsimena ir apie tokius atvejus, kai menininkai nuo pradžios iki galo savomis rankomis sukuria knygas-skulptūras, kurių visas išdėstymas reikalauja didelių erdvių. Kūrinių autoriai savarankiškai imasi ir eksponuoti savo knygas, virstančiomis meno instaliacijomis.

Išskirtinė paroda – dėl senos bendrystės

„10-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2024“ buvo eksponuota Leipcigo knygų mugėje Vokietijoje, galerijoje „SG“ Venecijoje, taip pat Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje Vilniuje.
Be to, trienalės organizatoriai gavo kvietimą šią parodą pristatyti ir Oslo mokslo bibliotekoje Norvegijoje, ir muziejuje „Leone“, esančiame Verčelyje, Italijoje.

Pripažinimo visame pasaulyje sulaukusios parodos stotele tapo ir Plungė dėl seniai užsimezgusių draugysčių, atskleidžia Virginija Liutikaitė, Plungės viešosios bibliotekos vyresnioji specialistė kraštotyrai.
„Gana seniai esame pažįstami su profesoriumi Kęstučiu Vasiliūnu. Knygos meno idėja bibliotekoje gyvuoja nuo kur kas anksčiau. Prieš maždaug penkiolika metų turėjome knygos meno plenerą su Vokietijos menininkėmis iš Mendeno, rengėme didelę parodą pavadinimu „Knyga kitaip“, – pasakoja V. Liutikaitė.
Sėkminga paroda tapo tolesnio tokio knygos koncepto vystymo pradžia. Po kiek laiko V. Liutikaitė susisiekė su prof. K. Vasiliūnu prašydama bent dalį dailininko knygos eksponatų atvežti į Plungės biblioteką.
„Profesorius nudžiugo, kad tokiame palyginti mažame mieste kaip Plungė yra besidominčių šiuo menu. 2019 metais įvyko pirmoji profesoriaus atvežtų dailininko knygų ekspozicija, kurioje buvo pateikta dalis parodos. Tais metais mes sutarėme, kad tai bus ne paskutinis kartas, jog į Plungę vėl kada nors atvyks dailininko knygos“, – dalijasi bibliotekos darbuotoja.

Po eksponavimo Plungėje dailininko knygos trienalė bus vežama į muziejų Kelne (Vokietijoje), toliau tęs kelionę po JAV, o galutinis parodos maršruto taškas – Ispanija, Granados universiteto biblioteka.

Jubiliejinės trienalės tema – „Būti“

10-ajai dailininko knygos trienalei pasirinkta tema – „Būti“, kuri „kilo mąstant apie situaciją pasaulyje, konfliktus tarp valstybių, krizes ir pandemijas, kurios asmeniškai paliečia kiekvieną iš mūsų ir kiekvienam sukelia įvairių egzistencinių klausimų“ (šaltinis lndm.lt).
Prof. K. Vasiliūnas pabrėžia, kad tai – edukacinė paroda: „Dailininko knygos trienalė yra didžiulis informacinis knygos meno dizainerių fondas, kupinas paslapčių. Vadiname šią parodą edukacine, nes joje slypi daug idėjų – tiek mokytojams, tiek studentams, tiek dėstytojams. Ir nebūtinai menininkams.“

Projekto kuratoriaus teigimu, trienalė kiekvienam lankytojui gali tapti įkvėpimo šaltiniu. Po apsilankymo kam nors galbūt kils mintis, kaip apipavidalinti savo fotografijų albumą ar kitų kūrybos darbų aplanką.
„Gera paroda turi būti įkvepianti“, – tokią žinią perduoda prof. K. Vasiliūnas.

Misija – auginti knygos kultūrą Plungėje

Plungės bibliotekos atstovė V. Liutikaitė, kalbėdama apie dailininko knygos parodos aktualumą, teigia: „Pati knygos kultūra mažais žingsneliais vis turėtų plėstis Plungėje. Norime visomis prasmėmis auginti knygos kultūrą, kuri suteiktų žmonėms dar nepatirtus dalykus.“

Plungės bibliotekoje „10-oji Vilniaus tarptautinė dailininko trienalė 2024“ lankytojams atvira nuo rugsėjo 6-osios iki spalio 7-osios.
„Kas kitas, jeigu ne biblioteka, turi būti knygos kultūros židinys? Skaitymas, rašymas, pati knyga, iliustracija. O dailininko knyga – dar viena viso to forma“, – pažymi V. Liutikaitė, linkėdama kiekvienam, galbūt dar nenujaučiančiam, koks reikalingas žmogaus vidui knygos menas, jį atrasti.

Martyna Sausdravaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto