Klasikinės muzikos šventė su Šv. Kristoforo orkestru Plungės žirgyne

Šeštadienį, rugsėjo 7-ąją, plungiškiams ir miesto svečiams klasikinės muzikos skambesį Plungės kunigaikščio Mykolo Oginskio rūmų žirgyno koncertų salėje dovanojo atvykęs Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras.

Šis koncertas – tai dalis XIX tarptautinio Mykolo Oginskio festivalio programos. Šv. Kristoforo kamerinis orkestras su meno vadovu ir vyr. dirigentu Modestu Barkausku dviejų valandų trukmės pasirodymu džiugino klasikinės muzikos mėgėjų širdis.
Renginio vedėjas muzikologas Viktoras Gerulaitis iškilmingai ir vaizdingai pristatė muzikos kūrinius ir jų kompozitorius, taip „įvesdamas“ publiką į skambėsiančio kūrinio nuotaiką.
Koncerto metu skambėjo Mykolo Kleopo Oginskio polonezas „Atsisveikinimas su Tėvyne“, austrų kompozitoriaus Heinricho Biberio „Battaglia 10“, ukrainiečių muziko Valentino Silvestrovo „Stille Musik“, žymaus akordeono meistro Richardo Galliano „Oppale concerto“ ir kiti kūriniai.

Akordeonu grojo Tadas Motiečius – vienas perspektyviausių Lietuvos akordeonistų, daugiau nei 30-ies konkursų Lietuvoje ir užsienyje laureatas.

Publika, išaugusi kartu su festivaliu

Plungiškių draugijos viceprezidentė, Tarptautinio Mykolo Oginskio festivalio koordinatorė Genovaitė Žiobakienė į klausimą, kokia yra Plungės miesto publika, atsako: „Plungiškių publika yra labai kultūringa. Tai publika, kuri jau daug išmoko, suvokia, kur ateina, koks yra etiketas klasikinės muzikos koncertuose. Auditorija išaugo kartu su festivaliu.“
G. Žiobakienė prisimena laiką, kai vadovavo Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklai, kuriai atidavė trisdešimt dvejus metus. Apie tai kalbėdama moteris akcentavo, kad ši mokykla buvo vieta, kurioje ankstesnėms kartoms, dabartiniams tėvams, buvo diegiama meilė, pagarba klasikinei muzikai.

Visa tai atsispindi šiandienos koncertų lankytojų minioje. Šeštadienio
koncerto dalyvė plungiškė Regina mėgavosi muzikos kupinu vakaru: „Simfoninė muzika man labai patinka, todėl stengiuosi eiti į koncertus kiekvieną kartą, kai tik prasideda Mykolo Oginskio festivalis.“
Nors pašnekovė pripažįsta, kad nedaug sutiko pažįstamų plungiškių renginyje, rodėsi, kad daugiau atvykusių svečių iš kitur, bet vis tiek pabrėžia: „Manau, daugumai plungiškių malonu, kad vyksta tokie koncertai. Ir visiems tikrai džiugu į juos eiti.“

XIX tarptautinis Mykolo Oginskio festivalis

Tarptautinis Mykolo Oginskio festivalis – tai kasmetinė klasikinės muzikos šventė M. Oginskio dvaro erdvėje Plungėje, trunkanti mėnesį. Festivalis, pritraukiantis lankytojų iš visos Lietuvos ir kaimyninių šalių, skirtas Oginskių giminės sukurtam unikaliam kultūriniam, muzikiniam palikimui pagerbti.
„Palikimas yra viena dalis tos minties, dėl kurios organizuojami Mykolo Oginskio festivaliai. Turbūt svarbiausia mintis yra atiduoti pagarbą tiems žmonėms, kurie sunkiu laiku investavo į kultūrą, puoselėjo gražų požiūrį į gyvenimą“, – dalijasi viena iš renginio koordinatorių G. Žiobakienė.
Vadindama festivalį „savotiška plungiškių dedikacija kunigaikščiui Oginskiui“, G. Žiobakienė pažymi: „Šie festivaliai turi skirtis iš kitų – jie turi nešti tam tikrą šviesą. Todėl nutarėme, kad Mykolo Oginskio festivaliai bus tik klasikinės muzikos.“
Festivalio organizatorė taip pat džiaugėsi restauruotomis M. Oginskio dvaro erdvėms, kurios išsiskiria gera akustika ir puikiai tinka koncertams.

„Kaip Oginskis dovanojo Čiurlioniui gyvenimu muziką, savotiškai nubrėžė jo likimą, taip mes visi, kurie dirbame, dovanojame savo jėgas, žinias, kompetenciją festivaliui bei plungiškiams. Ateina rugpjūčio paskutinis šeštadienis, ir visi mintinai žino, kad tai – pradžia festivalio, kuris tęsis visą mėnesį iki rugsėjo galo“, – sako G. Žiobakienė.
Šiemet jau devynioliktasis Mykolo Oginskio festivalis prasidėjo rugpjūčio 31-ąją ir tęsis iki rugsėjo 28-osios.

Martyna Sausdravaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto