Akcija „Atminties keliu“  mažeikiškiai gimnazistai pagerbė Holokausto aukas

Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos mokiniai ant lauko akmenukų surašė Pavenčiuose sušaudytų žydų tautybės gimnazistų ir mokytojų vardus. Nuotr. iš gimnazijos archyvo

Rugsėjo 23-iąją minėta Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Mažeikių Merkelio Račkausko ir Gabijos gimnazijų mokiniai prisijungė prie pilietinės akcijos „Atminties keliu“, kurią kasmet rengia Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.

Ši iniciatyva –  tai kvietimas prisiminti per Holokaustą sunaikintas gausias Lietuvos žydų bendruomenes, kartu nueiti į masinių žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai buvo varomi į paskutinę savo kelionę. 

Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos mokytoja Silva Paulauskienė pasakojo, kad pirmadienį pilietiškumo pamoka gimnazistams antrokams vyko masinėje žudynių vietoje Pavenčiuose. Buvo prisiminta skaudi Holokausto istorija, palietusi ne tik Lietuvą, bet ir pirmąją Mažeikių gimnaziją.

„Pagerbdami žuvusiųjų atminimą gimnazistai į pamoką atsinešė lauko akmenukus, ant kurių buvo surašyti 1941 m. vasarą Pavenčiuose sušaudytų mūsų gimnazijos žydų tautybės gimnazistų ir mokytojų vardai. Skaudūs praeities įvykiai  moko nuoširdumo, supratingumo ir TOLERANCIJOS. Tolerancija – tai lyg gerumo laivas, plaukiantis per audringą pasaulį“, – teigė istorijos mokytoja.

„Šiandien su savo pirmokais nuėjome kelią, kuriuo nekalti žmonės buvo varomi į mirtį“, – parašė Gabijos gimnazijos mokytojai ir nuotraukose įamžino mokinių kelią nuo gimnazijos iki Pavenčių.

Kaip ir kasmet, prie pilietinės akcijos „Atminties keliu” prisijungė Mažeikių Gabijos gimnazijos mokytojai ir mokiniai. Nuotr. iš gimnazijos archyvo
Nuotr. iš gimnazijos archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto