Išeivijos dailininko darbai padovanoti Plungei

Muziejai neretai sulaukia dovanų – liepos mėnesį Žemaičių dailės muziejų Plungėje pasiekė siuntinys iš už Atlanto, kuriame trys išeivijos lietuvio tapytojo a. a. Arvydo Algmino paveikslai.

Emigravo artėjant Raudonajai armijai

Arvydas Algminas gimė 1933 metais uostamiestyje, tačiau gyveno Klaipėdoje neilgai – iki 1939-ųjų, kol jų šeimą vokiečiai išvijo iš namų. Prieglobstį Algminai surado savo gimtojoje Žemaitijoje, Telšiuose. Bet ir čia ramybę atgavo neilgam. 1944 m., artinantis Raudonajai armijai, šeima pabėgo iš Lietuvos.
Taip ir prasidėjo išeivių šeimos istorija. Apsistojo Vokietijoje – iš pradžių Dresdene, o vėliau Bavarijoje – Ingolštato mieste prie Dunojaus, lietuvių pabėgėlių stovykloje. 1949 m. emigravo į Čikagą (JAV) ir įsikūrė ten gyvenančių lietuvių kaimynystėje. Arvydas įsidarbino gamykloje, dirbo metalo suvirintoju ir visą laiką svajojo apie meno mokyklą. Atkakliai ėjęs užsibrėžtu keliu 1956 m. įstojo į Amerikos menų akademiją. Tais pačiais metais buvo pašauktas į kariuomenę, bet grįžęs iš jos mokslus tęsė.1960-aisiais gavo komercinio meno specialybės diplomą. 1970 m. vėl grįžo į Menų akademiją ir, įgijęs mokslinį laipsnį, pradėjo dėstyti piešimo kursus. Dėstė iki 1998 metų, kol išėjo į pensiją. Mirė 2024-ųjų balandžio mėnesį. Palaidotas JAV kariuomenės veteranų kapinėse.

Kūrė meną, kuriuo žmonės labiausiai domisi

Per savo kūrybos metus A. Algminas dalyvavo daugybėje parodų. Kaip rašo Amerikoje gyvenantis dailininko brolis Liutavaras Algminas, Arvydo tapyba labai įvairi. Jis piešė peizažus, natiurmortus, portretus. Laikėsi vidurio kelio tarp realistinio ir abstrakčiojo meno – kūrė meną, kuriuo žmonės labiausiai domisi. Beveik visi jo darbai per parodas būdavo išperkami.

Tris darbus patikėjo saugoti Žemaičių dailės muziejui

Sumanymas padovanoti tris darbus Žemaitijai po dailininko mirties kilo jo broliui Liutavarui ir našlei Dianai. Pabendravę laiškais su Žemaičių dailės muziejumi, menininko artimieji nusprendė, kad būtent šiai įstaigai patikės nuolat saugoti A. Algmino darbus. Dovana iš už Atlanto Plungę pasiekė liepos mėnesį.

Kaip kalbėjo Žemaičių dailės muziejaus fondų vyr. saugotoja Danutė Einikienė, A. Algmino darbai šiuo metu vykstančioje IX pasaulio žemaičių dailės parodoje neeksponuojami – tuo metu, kai jie atkeliavo, paroda jau buvo atidaryta. Pasak D. Einikienės, muziejus organizuoja daugybę parodų, tad meno mylėtojai tikrai turės progų pamatyti išeivijos menininko kūrinius. Visi trys paveikslai tapyti aliejiniais dažais. Du darbai – spalvingos impresionistinės kompozicijos, trečiame pavaizduota gamta. Paveikslai pavadinimų neturi. Spėjama, kad nutapyti XX a. 8 dešimtmetyje.

Rita Stančiukienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto