Folklorinei programai įkvėpė… Viekšnių pušelės

Išskirtinėje folklorinėje programoje dalyvavo ir mažieji „Alksniokā“.

Minint Lietuvoje Dainų šventės šimtmetį ir Žemaitiško rašto metus, Mažeikių kultūros centre buvo pristatyta išskirtinė programa. Mažeikiškiai pamatė išplėtotą, šimt-mečio Lietuvos dainų šventėje parodytą folkloro ansamblių „Alksna“ ir „Alksniokā“ programą „Apsižado pri šventuos pušėis“.
Programos autorių teigimu, sumanymo idėja kilo perskaičius straipsnį apie Viekšniuose esančias šventąsias pušeles.

Perskaitė straipsnį

Mažeikių kultūros centre susirinkę žiūrovai išvydo ne tik folkloro ansamblių „Alksna“ ir „Alksniokā“ programą „Apsižado pri šventuos pušėis“, bet ir susipažino su archeologu dr. Vykintu Vaitkevičiumi. Jis pristatė unikalią Viekšnių krašto tradiciją, susijusią su šventomis pušimis ir įspūdingo dydžio kry-
žiais.

Folkloro ansamblių „Alksna“ ir „Alksniokā“ vadovė Dainora Petrikienė „Santarvei“ sakė, kad, ieškodama idėjų kolektyvų pasirodymui šių metų Dainų šventėje, ji visiškai atsitiktinai perskaitė V. Vaitkevičiaus straipsnį apie šventąsias Viekšnių pušeles.

Folkloro ansamblis „Alksna“ žiūrovams parodė programą „Apsižado pri šventuos pušėis“.

„Ieškojau idėjų, minčių naujai programai, kuri tiktų Dainų šventei. Norėjosi ko nors tikro, vientisos programos. Perskaičiusi apie šventąsias Viekšnių pušeles, apstojau ties šia mintimi ir, kaip paaiškėjo vėliau, nesuklydau“, – kalbėjo D. Petrikienė.

Nieko panašaus anksčiau nematė

V. Vaitkevičius „Santarvei“ sakė, kad dar studijuodamas pradėjo tyrinėti baltų kultūrą. Tai buvę maždaug prieš 30 metų. Po truputį informacija rinkosi, „kapsėjo, kapsėjo“, kol vėliau istoriko Povilo Šverebo paprašytas jis parašė straipsnį apie pušų garbinimą.

Straipsnyje dėmesys sutelktas į šventas pušis, augančias ir augusias Viekšnių apylinkėse (Mažeikių, Akmenės ir Telšių rajonuose).

Vykintas Vaitkevičius mažeikiškiams pristatė unikalią Viekšnių krašto tradiciją, susijusią su šventomis pušimis ir kryžiais.

Tyrimų rezultatai rodo, kad pušų garbinimas pagrįstas baltų (lietuvių ir latvių) mitologijos vaizdiniais, jog į pušies viršūnę tarytum krėslą vakarais leidžiasi Saulė. Krikščionybei įsitvirtinus pušų garbinimas paveikė vietinės kryždirbystės tradiciją. Šventvietės prie pušų buvo ir tebėra žemaičių apžadų vietos.
„Džiaugiausi, kad mano straipsnis įkvėpė kūrybai. Tai, ką pamačiau Mažeikiuose programoje „Apsižado pri šventuos pušėis“, nustebino – anksčiau nieko panašaus man neteko matyti“, – „Santarvei“ sakė V. Vaitkevičius.

Sulaukė puikaus įvertinimo

Pasak D. Petrikienės, tai programa, kuri buvo puikiai įvertinta „Šią programą rodėme Vilniuje, didžiojoje scenoje, dalis mūsų programos buvo panaudota ir baigiamojoje Dainų šventės Folkloro dienos programoje. Iš viso šito, iš mūsų darbų, iš Dainų šventės išplaukė dar vienas renginys – šį kartą Mažeikiuose. Tema labai įdomi ir susijusi su mūsų Viekšnių kraštu“, – kalbėjo D. Petrikienė.
Folkloro ansamblių vadovės teigimu, jai jausmą, kad pasirinkimas buvo teisingas, sustiprino ir šventųjų pušų aplankymas Viekšniuose.

„Bendradarbiaujame su turistais, kartu su jais vasarą mes, alksniškiai, aplankėme tas šventąsias pušis. Patyrėme įvairių jausmų ir įspūdžių. Supratome, kad pasirinkome tinkamą temą – apžadus prie šventųjų pušų. Mūsų apsilankymas buvo užfiksuotas nuotraukose, buvo sukurtas neilgas vaizdo filmas, kurį šiame renginyje galėjo pamatyti mažeikiškiai“, – kalbėjo D. Petrikienė.
Šalyje ir už jos ribų žinoma žolininkė bei ekologinio žolelių ūkio savininkė Jadvyga Balvočiūtė renginį praturtino pasakojimu apie pušų gydomąsias savybes.
Nuotr. iš Mažeikių kultūros centro archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto