Nors ir šalta, podėliuose, pranašaudami pavasarį, jau kalasi svogūnai ir česnakai. Teks imtis išmonės, kad derlius neprapultų.
Svogūnus, nupjovę viršūnėles, susodinkime į vazonėlius – turėsime žalių laiškų patiekalams gardinti. Neišmeskime ir svogūnų lukštų – juos taupykime velykiniams kiaušiniams dažyti. Jeigu svogūnų – perteklius, kepkime svogūnų pyragą – taip susinaudos nemažai svogūnų.
Česnakus taip pat įmanoma sutvarkyti taip, kad nepatirtume nuostolių.
Pasiryžkite ir nulupkite česnakų galvutes. Nuplaukite, nusausinkite drobiniu rankšluosčiu. Maždaug 200 g česnako skiltelių atseikėkite 50 g kokybiško alyvuogių aliejaus. Česnakus sudėkite į plaktuvą, supilkite aliejų ir suplakite iki vienalytės masės. Jeigu neturite plaktuvo, sumalkite du kartus ir masę gerai išmaišykite su aliejumi. Į česnakų tyrę druskos berti nereikia, ji, laikoma šaldytuve, gali išstovėti ilgą laiką.
Česnakų tyrė – nepakeičiama ruošiant: varškės padažą prie karštų bulvių – kai varškė sutrinama su žalumynais, druska, česnaku ir trupučiu grietinės ar majonezo; keptą duoną su majonezu ir sūriu – česnakų tyrę įmaišykite į majonezą ir užpilkite ant keptos duonos; sriubas ir troškinius – česnakų tyrės dėkite pačioje pabaigoje, tada česnakai nepraras aromato ir gerųjų savybių. Be abejonės, česnakų tyrės galima dėti visur, kur recepte prašoma česnako, tačiau tyrės reikia dėti atsargiai – ji stiproka.
Dar vienas būdas išsaugoti česnakus – nuluptas skilteles sudėti į labai švariai išplautą bei nusausintą stiklainį ir užpilti jas kokybišku alyvuogių aliejumi. Reikia česnako – išsitraukiate skiltelę ir sunaudojate. Neprapuls ir aliejus – jis, prisisotinęs česnako aromato, tiks mėsos patiekalams ruošti.
Jeigu podėlyje turite dar ir morkų, jas nuskuskite ir sumalkite kartu su česnakais: visko turi būti po lygiai. Dėl atsargos galite šį mišinį pasūdyti. Vartojamas sriuboms, troškiniams, padažams ruošti.
Suprantama, jog žiema – ne sezonas ruošti atsargas. Tačiau žieminiai česnakai – įnoringi išlaikyti, ypač mūsų daugiabučiuose. Taigi truputis darbo, ir derlius – išsaugotas.
Dėl skonio su Jumis ginčijosi Audronė,
„Vakarų Lietuva“