Ūkio ministras ką nors žadėti ar prognozuoti vengė

Vakar Telšių apskrityje lankėsi ūkio ministras Kęstutis Daukšys. Su apskrities rajonų problemomis jį supažindino savivaldybių merai, verslininkai.
Mūsų rajone ūkio ministras aplankė tik AB „Mažeikių nafta“: apžiūrėjo įmonę, susitiko su jos vadovais.
Po susitikimo K. Daukšys atsakė į „Santarvės“ klausimus.– Koks Jūsų vizito į „Mažeikių naftą“ tikslas?
– „Mažeikių nafta“ yra viena iš mūsų šalies pramonės lyderių, todėl buvo įdomu pasižiūrėti, kaip ji gyvena, kaip sekasi.
– Kokį įspūdį paliko įmonė?
– Įspūdžiai tik geri. Matau, kad čia dirba stipri vadovaujanti komanda. Yra šiokių tokių problemų, tačiau jos yra sėkmingai sprendžiamos. Žmonės žiūri į priekį, strateguoja, kas bus po vienų dvejų metų. Manau, kad gerai būtų, jeigu ir kitose Lietuvos įmonėse būtų panašus gyvenimas.
– Gal aiškėja „Mažeikių naftos“ pagrindinių akcijų paketo likimas?
– Kulminacija aiški – paketą parduos. Jį parduos „Jukos“, o kai kažkam parduos, tada bus matyti. Gal Vyriausybė bandys kažkaip įsikišti.
– Gal Vyriausybė ką nors svarsto dėl savų akcijų?
– Vyriausybė visada svarsto dėl savųjų akcijų, tačiau šiandien nieko negaliu pasakyti.
– Šiandien Lietuvoje benzino kainos vėl šoktelėjo, o Latvijoje ir Estijoje degalai yra pigesni…
– Mes labai seniai aiškiname, kad latviai už benziną moka pigiau dėl to, kad jų truputėlį kitoks akcizas. Be to, pas juos mažesni benzino įvežimo iš Rusijos apribojimai. Kiek aš supratau, dabar „Mažeikių nafta“ nuleido didmenines kainas ir galbūt benzinas pigs. Benzino kainos yra pasaulinės rinkos dalykas: jeigu nafta brangs, tai nei Lietuvos Vyriausybė, nei ministras nesugebės sustabdyti kainų kilimo.
– Ar šiandien susitikime buvo aptartas Termofikacinės elektrinės pardavimo klausimas?
– „Mažeikių naftos“ vadovai tai įvardijo kaip vieną iš problemų. Jie norėtų įsigyti Mažeikių elektrinę ir pateikė skaičius, kodėl tai norėtų padaryti, tačiau šiandien buvo daugiau tik techninis aptarimas.
– Jūsų nuomone, kaip ilgai bus delsiama parduoti elektrinę?
– Jeigu aš gerai atsimenu, konkursas yra laimėtas ir kol kas klausimas sprendžiamas Privatizavimo komisijoje. Tik ji dar nėra priėmusi sprendimo. Viskas bus aišku, kai komisija priims sprendimą.
– Kam naudingas tas delsimas?
– „Mažeikių nafta“ laimėjo konkursą, su Turto fondu pasirašė sutartį, o dabar Privatizavimo komisija duos palaiminimą. Turto fondas padarė viską, ką privalėjo padaryti.
– Ministre, Jūs esate Darbo partijos atstovas. Prieš rinkimus Jūsų partija žadėjo panaikinti apskritis. Kodėl pirmajam vizitui pasirinkote apskrities centrą? Mes, mažeikiškiai, labiau norėtume, kad Mažeikiuose būtumėte susipažinęs su mūsų rajono problemomis…
– Labai paprasta aritmetika: apskričių yra dešimt, o savivaldybių – šešiasdešimt. Norint greičiau susidaryti įspūdį, geriau yra važiuoti į apskritis, ten susitikti su savivaldybių merais ir pasikalbėti apie pagrindines problemas. Ateis laikas, ir bus važinėjama po rajonus.
– Kokia Ūkio ministerijos nuostata dėl Mažeikių dujofikavimo?
– Neseniai apie tai kalbėjomės su jūsų meru. Iš tikrųjų Mažeikiai, kaip ir kiekvienas miestas, kiekvienas rajonas, norėtų būti dujofikuotas. Kiek aš suprantu, kyla problemų naujoms įmonėms, nes joms reikia gamtinių dujų. Matyt, ta problema bus sprendžiama vienokiu ar kitokiu būdu. Yra tam tikros įmonės, kurios tai norėtų daryti, ir yra tam tikros sąlygos.
– Tačiau ta problema niekaip neišsprendžiama jau daugybę metų, o pastaruosius dvejus metus „Intergas“ kariauja su „Lietuvos dujomis“, kuri niekaip neduoda leidimo prisijungti prie magistralinio dujotiekio.
– Ir „Intergas“, ir „Lietuvos dujos“ yra privačios kompanijos, kurių Vyriausybė negali priversti susitarti. Mes joms galime tik padėti susitarti, tačiau padėti kariauti tikrai negalime.
– Vyriausybė turi AB „Lietuvos dujos“akcijų, todėl tikriausiai galėtų paspartinti šį procesą…
– Vyriausybė yra akcininkas su labai mažu akcijų paketu ir negali nurodinėti „Lietuvos dujoms“, kaip komerciniame projekte ji turi elgtis vienu ar kitu atveju. Dar kartą sakau, mes galime padėti susitarti, bet tikrai nepadėsime kariauti nei vienai, nei kitai pusei.
– Be gamtinių dujų yra stabdomos investicijos, o Mažeikiai merdi. Kas kompensuos mūsų rajono verslininkų patiriamus nuostolius?
– Labai skaudžiai pasakėte, kad Mažeikiai merdi. Dar ministru nebūdamas, Mažeikiuose esu lankęsis kelis kartus ir tikrai nepasakyčiau, kad tai – merdintis miestas. Manau, kad truputėlį sutirštinote spalvas. Be to, neturėtų kilti klausimas, kas kompensuos. Juk yra normalus biznio procesas, ir patys verslininkai turėtų spręsti. Vyriausybė negali padėti.
– Sakote, kad ne kartą esate buvęs Mažeikiuose. Ar esate matęs, kaip atrodo mūsų Žemaitijos gatvė?
– Jūsų Žemaitijos gatvės nesu matęs, bet apie tai irgi yra kalbėta su jūsų meru.
– Ministre, žinau, kad apie Žemaitijos gatvės rekonstrukciją turėčiau kalbėti su susisiekimo ministru, tačiau Jūs merui Vilhelmui Džiugeliui žadėjote pasidomėti, kaip bus sprendžiamas lėšų skyrimo klausimas.
– Dabar ministerijos žmonės yra įpareigoti pasidomėti. Kai turėsime kokios nors aiškios informacijos, mes jums perduosime.
Sigito STRAZDAUSKO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto