Mažeikiuose bus kunigaikščio Mažeikos pilis

Viešoji įstaiga „Kunigaikščio Mažeikos fondas“ balandžio 1 d. vakare kviečia rinktis į Mažeikių kultūros centro mažąją salę, kur fondo valdyba susipažins su ruošiamu projektu, bus steigiamas kunigaikščio Mažeikos mylėtojų klubas. Balandžio17 dieną (šeštadienį) 12 val. organizuojama būsimosios pilies kalno tvarkymo talka. Idėją „Santarvės“ skaitytojams sutiko pristatyti Vytautas Ramanauskas, muziejininkas, Kunigaikščio Mažeikos fondo atstovas.


„Taip jau susiklostė Mažeikių istorija, kad ilgą laiką mūsų miesto pradžią skaičiavome nuo geležinkelio. Vėlesniais laikais istorikas Alvydas Nikžentaitis, metraščiuose radęs informacijos apie žemaičių kunigaikštį Mažeiką, pasiūlė Mažeikių pradžią skaičiuoti nuo Livonijos kronikoje 1335m. paminėto vokiečių ordino žygio į kunigaikščio Mažeikos dvarą. Daugelis šiai idėjai pritarė, ir šiuo metu susiklosčiusi paradoksali situacija. Visuose reklaminiuose, reprezentaciniuose leidiniuose apie Mažeikius kunigaikštis Mažeika minimas, tačiau apie šią istorinę asmenybę mūsų mieste nėra nė menkiausio akcento. Norint ištaisyti istorinę klaidą, grąžinti mažeikiškių garbės skolą kunigaikščiui Mažeikai, nutarta įkurti viešąją įstaigą „Kunigaikščio Mažeikos fondas“. Vienas pirmųjų fondo darbų – kartu su Savivaldybės projektų valdymo skyriaus specialistais pateikta paraiška Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramai gauti. Šiomis dienomis iš centrinės projektų valdymo agentūros gautas atsakymas, kad pirmasis etapas įveiktas sėkmingai. Tad projekto idėją jau laikas pristatyti ir mažeikiškiams.
Nutarta įgyvendinti projektą „XII–XIII a. laikotarpio medinės gynybinės pilies rekonstrukcinis atkūrimas ir pritaikymas šiuolaikinėms reikmėms“. Didelė tikimybė, kad Mažeikos dvaras-pilis galėjo būti Daubariuose. Ši vietovė nurodoma 1253 m. vokiečių ordino sutartyje. Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymas saugomose teritorijose statybas draudžia. Diskutuojant su istorikais, archeologais, paveldo specialistais prieita prie nuomonės, kad tinkamiausia vieta naujajai Mažeikos piliai būtų europinėmis lėšomis sutvarkytas Mažeikių šiukšlynas Reivyčiuose. Tūlas mažeikiškis gali pasipiktinti: miesto įkūrėjo pilis ant šiukšlyno! Bet taip jau nuo seno susiklostę. Pilant piliakalnius ten būdavo pilamos šiukšlės, visokios atliekos – kultūrinis sluoksnis, teikiantis archeologams daugiausia informacijos apie praeitį. Statant pilį ant Reivyčių šiukšlyno beveik atpuola žemės stumdymo darbai. Tik tiek, kad ši dirbtinė kalva piliai yra per didelė. Todėl, kaip ir visuose piliakalniuose, teks iš vakarų pusės supilti pylimą, pastatyti įtvirtinimą. Pirminiam projekto įgyvendinimo etapui numatoma skirti 1,6 milijono litų. Iš jų 1,2 milijono – Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos., 400 tūkst. litų prie kunigaikščio Mažeikos įprasminimo prisidės Mažeikių rajono savivaldybė. Tikimasi sulaukti paramos ir iš Mažeikių visuomenės.
Kokia numatoma pilies paskirtis? Kaip jau minėta, turistine prasme Mažeikiai yra nuskriausti. Atokiau nuo magistralinių Lietuvos kelių, nėra daug ir lankytinų objektų. Tad viena pagrindinių idėjų yra turizmo infrastruktūros plėtotė ir paslaugų teikimas. Čia bus įkurtas Mažeikių turizmo centras, numatoma įsteigti istorinių amatų centrą, kur lankytojai galės susipažinti su praeityje gyvavusiais amatais, paskanauti senoviškai pagaminto maisto, vyks edukaciniai užsiėmimai. Tikimasi pritraukti lankytojų iš viso vakarų Lietuvos regiono. Ieškoma privačių investuotojų 50-ies vietų viešbučiui įrengti, šis statinys turės įsilieti į pilies kompleksą. Atstatant pilį planuojama spręsti ir nedarbo problemą – bus sukurta apie 30 darbo vietų. Galutinai projektą įgyvendinti planuojama 2015 m.
Šiuo metu dar tik projektavimo stadija. Tačiau pilies viziją jau matome. Birželio 4–5 dienomis, kai Mažeikiuose vyks Tarptautinė kalvystės meno ir amatų šventė, kartu pažymėsime ir 675-ąsias Mažeikos dvaro paminėjimo metines. Tai progai planuojama pastatyti simbolinį pilies kuoro stulpą.
P. S. Norintiems prisidėti prie Mažeikos pilies atstatymo, skiriant 2 proc. iš valstybei sumokėto gyventojų pajamų mokesčio, nurodome: Paramos gavėjo identifikacinis numeris (kodas)
3006720100401
Paramos gavėjo pavadinimas:
Viešoji įstaiga „Kunigaikščio Mažeikos fondas“
Buveinės adresas: Laisvės g. 216, LT- 89021 Mažeikiai

One Reply to “Mažeikiuose bus kunigaikščio Mažeikos pilis”

  1. Vardas (privalomas) parašė:

    tokia pilis labai tiktu ant buvusio savartyno

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto