Būdamas garsus, garsina Skuodo kraštą

„Skuodo žemė akmenuota, kieta ir nelabai derlinga. Tačiau čia nuo seno gimsta protingi, darbštūs, išmintingi žmonės, kurie garsina tą Skuodo žemę ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – birželio 13-ąją konstatavo Skuodo muziejaus istorikė Joana Šleinienė iškilmėse, skirtose keturioliktajam Skuodo Garbės piliečiui – Europos Sąjungos specialiajam įgaliotiniui Afganistane Vygaudui UŠACKUI. Šis iškilus žemietis, būdamas garsus pasaulyje, garsina jame ir Skuodo kraštą.


Sėkmės receptas – nuoseklumas
Vygaudas Ušackas gimė 1964 m. gruodžio 16 d. Skuode. Baigė tuometinę Skuodo 2-ąją vidurinę mokyklą, o 1990 m. – Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Stažavosi Oslo (Norvegija) bei Orhuso (Danija) universitetuose politikos mokslų ir tarptautinės ekonomikos srityje.
Nuo 1991 m. pradėjo dirbti Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijoje, kur jam teko eiti įvairias pareigas: Vakarų Europos šalių skyriaus antrojo sekretoriaus; vėliau – LR misijos prie Europos Bendrijų ir NATO patarėjo; Politikos departamento direktoriaus; užsienio reikalų viceministro; 2000-2001 m. – vyriausiojo derybų dėl Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą derybininko, ambasadoriaus ypatingiems pavedimams. 2001–2006 m. V. Učackas – LR nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius JAV ir Meksikai. 2006–2008 m. – nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Jungtinėje Karalystėje. Nuo 2008 m. gruodžio – LR užsienio reikalų ministras. O dabar eina ES specialiojo įgaliotinio ir ES misijos vadovo Afganistane pareigas.
Kaip sveikindama keturioliktąjį Skuodo Garbės pilietį sakė Skuodo P. Žadeikio gimnazijos direktorė Gražina Skarienė, ji V. Ušacką gimnazistams visada mininti kaip pavyzdį. Pavyzdį, kaip pasiekti savo tikslą. Ko reikia, kad tai pavyktų? „Svarbiausia gyvenime – išlaikyti nuoseklumą. Nuosekliai siekti to, ko nori. Nors svarbu ir pažinimas. Pažintys su kitais žmonėmis“, – sėkmės receptu pasidalijo V. Ušackas. Ir nė kiek nesigėdijo prisipažinti, jog iš pat pirmojo karto į teisę neįstojęs – tekę padirbėti dažytoju. Tačiau dėl to per daug nenusiminęs – ryžęsis išbandyti laimę antrąsyk. Ir pastangas vainikavo sėkmė.

Su gimtuoju kraštu – mintimis ir darbais
Nepriklausomai nuo to, ar jis buvo arti, ar toli nuo Lietuvos, V. Ušacko ryšiai su Skuodo kraštu niekada nenutrūko.
Dirbdamas ambasadoriumi JAV, 2003 m. jis atnaujino bendradarbiavimą su savo buvusia mokykla – dabartine Skuodo Bartuvos vidurine – bei Skuodo rajono savivaldybe. Būtent tų metų vasarą įvyko ir pirmasis ambasadoriaus inicijuotas lauko krepšinio turnyras, dabar jau tapęs gražia tradicija: šiųmetis surengtas birželio 13 d.
V. Ušackui bendradarbiaujant su JAV lietuviais, įsteigtas JAV-Baltijos fondas. Jame – ir asmeninis ambasadoriaus indėlis. O šio fondo lėšos skirtos Lietuvos moksleivių vasaros poilsiui organizuoti.
Konkrečiai Skuodo rajonas kasmet gauna apie 11000 Lt. Pinigai pervedami į Skuodo Bartuvos vidurinės mokyklos labdaros ir paramos fondą. Na, o naudojami rajono moksleivių sporto veiklai aktyvinti ir remti. Tad, kaip jau minėta, kiekvieną vasarą rengiami tradiciniai krepšinio turnyrai 3×3 V. Ušacko taurei laimėti. Turnyruose įvairiose amžiaus grupėse dalyvauja net iki 300 krepšinio aistruolių. Taip pat šio fondo lėšų skiriama ir jau tradicija tapusiam projektui „Užsienio kalbos atveria duris į pasaulį“, skirtam viso rajono moksleiviams. Paprastai baigiamasis šio projekto renginys – dainų užsienio kalbomis konkursas – vyksta buvusioje V. Ušacko mokykloje – dabartinėje Skuodo Bartuvos vidurinėje. Iš minėto fondo lėšų remiamos ir moksleivių kūrybinės vasaros stovyklos Skuodo meno mokykloje bei Ylakiuose. Į pastarąją, populiariai vadinamą vasaros dailės akademija, susirenka jaunieji dailininkai ne tik iš Skuodo rajono – iš visos Lietuvos.
V. Ušackas, tuomet dar tebeidamas LR užsienio reikalų ministro pareigas, buvo ne tik iniciatorius, bet ir rėmėjas idėjos Skuodo senamiestyje, prie istorinės vietos – generolo Povilo Plechavičiaus malūno, pastatyti paminklinį akmenį Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui įamžinti.
Dabar Skuodo muziejuje veikia paroda dovanų, aukščiausių užsienio šalių valdžios atstovų Lietuvos valstybei dovanotų tuo laiku, kai V. Ušackas ėjo LR užsienio reikalų ministro pareigas. Paties kraštiečio iniciatyva surengta paroda – puiki galimybė muziejaus lankytojams susipažinti su kitų šalių kultūra, menu bei tradicijomis.

Ne tik didžiuojasi, bet ir populiarina
„Man pasisekė, kad savo gyvenimo pamatus galėjau kurti čia, Skuodelyje“, – jau pasipuošęs Skuodo Garbės piliečio regalijomis, ta proga susirinkusiems jo pasveikinti ir pagerbti skuodiškiams bei rajono gyventojams sakė V. Ušackas. Kadangi, anot jo, būtent čia prasidėjo jo kelias į Lietuvą, kelias į pasaulį. Tad, nepaisant visų negerovių ir sunkumų, su kuriais susiduria ne tik mūsų šalis, bet ir visas pasaulis, visada esą smagu būti Lietuvoje. Tuo labiau dabar, kai tenka dirbti, jo žodžiais, svetimoje erdvėje – krašte, visiškai nualintame net tris dešimtmečius užsitęsusių karų, kur net 80 proc. žmonių – beraščiai: algalapyje vietoje parašų tekę matyti… pirštų atspaudus. „Bet ten – irgi žmonės!.. O juk žmonės – svarbiausia“, – akcentavo V. Ušackas.
Jo teigimu, ypač džiugu turint galimybę bent trumpam pabūti Skuode: „Džiugu, jog Skuodelis tvarkosi – gražėja.“ Tad esą, jo paties atžalų nuostabai (V. Ušackas turi dukrą ir sūnų. – D. M.), jam šis miestas – gražiausias pasaulyje. Todėl niekada niekur nesigėdijąs prisipažinti, kad yra kilęs iš Lietuvos, iš Skuodo. Ir kiek galėdamas stengiasi populiarinti šį dažnai užkampių užkampiu pavadinamą palatvijo miestelį – parodyti jį aukštas pareigas užimantiems savo bičiuliams, pažįstamiems.
V. Ušacko iniciatyva Skuode lankėsi Lietuvoje akredituoti JAV, Vokietijos, Rusijos, Jungtinės Karalystės, Serbijos, Kinijos ambasadoriai, Jungtinės Karalystės parlamentarai. Beje, Serbijos užsienio reikalų ministro ir Kinijos ambasadoriaus priėmimai surengti toje pačioje Skuodo muziejaus menėje, kurioje V. Učackui už tai, kad garsina Skuodą ne tik visoje Lietuvoje, bet ir pasaulyje, suteiktas Skuodo Garbės piliečio vardas.
Dalia MARKAVIČIENĖ
Autorės nuotr.: Į keturioliktajam Skuodo Garbės piliečiui pagerbti skirtas iškilmes susirinko nemažas būrys Skuodo miesto ir rajono žmonių, valdžios institucijų, įstaigų, įmonių, organizacijų atstovų.

V. Ušackas teigė džiaugiąsis, kad jo gyvenimo pradžia buvo Skuode.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto