„Aukso paukštę“ prisiviliojo jaunieji Sedos orkestrantai

Pučiamųjų instrumentų orkestrų 2008-ųjų metų nominacijos „Geriausias metų orkestras“ vardą ir nominaciją „Naujai suspindusi žvaigždė“, taip pat „Aukso paukštę“ pelnė Mažeikių muzikos mokyklos Sedos filialo pučiamųjų instrumentų orkestras, kuriam nuo pat jo įsikūrimo vadovauja Kęstutis Dvaržeckis. Trijų nominuotų orkestrų koncertas ir „Aukso paukštės“ įteikimo iškilmės vyks ateinantį šeštadienį Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje.


Iškilmėms parengė jungtinę programą
Metų nominacijas mėgėjų meno kolektyvams ir jų vadovams įsteigė Lietuvos liaudies kultūros centras ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas 1999 metais. Nominacijas pelno trys meno kolektyvai. 2008-aisiais, be sediškių kolektyvo, nominacijos skirtos Aukštadvario (Trakų rajonas) pučiamųjų instrumentų orkestrui „Griausmas“ ir Ėriškių (Panevėžio rajonas) orkestrantams.
Šeštadienį visi trys laureatai susitiks Vilniuje ir dalyvaus apdovanojimo iškilmėse. Tai progai geriausiais pripažinti pučiamųjų instrumentų orkestrai parengė jungtinę penkiolikos minučių trukmės koncertinę programą.

Įsibėgėti reikėjo laiko
Septyniolika metų orkestrui vadovauja Kęstutis Dvaržeckis. Šiaulių aukštesniąją muzikos mokyklą baigęs pedagogas Mažeikių muzikos mokyklos Sedos filiale jau skaičiuoja trečiąjį dešimtmetį.
Pirmuosius žingsnius pučiamųjų instrumentų orkestras žengė1992-aisiais. Iš pradžių kolektyve buvo tik 14 atlikėjų, visi jie – muzikos mokyklos mokiniai. Pradedančiųjų repertuare, pasak orkestro vadovo, buvo tik nesudėtingi, vaikams suprantami maršiukai.
Nuo 1996 metų orkestras tapo tikru muzikuojančiu, Sedą reprezentuojančiu kolektyvu. Pirmasis įsimintinas didesnis renginys, kuriame dalyvavo orkestras, buvo šventė Mažeikiuose – „Žemaičių dūdos 1998“. Po to buvo kitos „Žemaičių dūdos“, trys Pasaulio lietuvių dainų šventės, apskrities dainų ir šokių šventės Telšiuose, Plungėje, Rietave, Mažeikiuose, Skuode. Nuo 1996-ųjų sediškių orkestras laukiamas visuose Sedos kultūros centro bei Vytauto Mačernio gimnazijos renginiuose, groja per valstybines ir bendruomenės šventes, dalyvavo Paidės mieste (Estija) vykusioje vasaros šventėje.

Perėjo į aukštesnę kategoriją
Prieš kelerius metus orkestras įsijungė į respublikinį pučiamųjų orkestrų čempionatą. Čia jis iš karto buvo pastebėtas. A kategorijoje užimtos dvi antros ir viena trečioji vieta. „Gavome diplomą ir pagyrimo raštą už geriausiai atliktą kūrinį: 2004-aisiais – už „Čia-čia-čia gatvė“, o 2005 metais – už kūrinį „Saksonijos bliuzas“, – sako orkestro vadovas ir patikslina, kad kiekvienais metais iš visos Lietuvos atrenkama dešimt geriausių A kategorijos pučiamųjų instrumentų orkestrų. Kasmet į tą dešimtuką patenka ir sediškiai.
2008 metais Sedos pučiamųjų instrumentų orkestras perėjo į kitą, aukštesnę, B kategoriją. Anksčiau sediškių varžovai buvo nedidelių Lietuvos miestelių orkestrai, vaikų kolektyvai, o dabar jie rungiasi su muzikos mokyklų, kultūros centrų muzikantais. Reikėjo parengti sudėtingesnį repertuarą, daugiau visokių reikalavimų buvo keliama patiems atlikėjams.

Orkestro nepamiršta ir buvusieji jo nariai
Per 17 savo gyvavimo metų kolektyvo narių skaičius nuo 14 išaugo iki 27. Išaugo ir orkestro muzikantų meistriškumas. Vieni atlikėjai išėjo, į jų vietą atėjo nauji.
„Baigę Muzikos mokyklos Sedos filialą moksleiviai, kol dar mokosi Vytauto Mačernio gimnazijoje, stengiasi dalyvauti kolektyvo veikloje, noriai groja mūsų orkestre. Iš pačių aktyviausių ir muzikai pasišventusių buvusių mūsų auklėtinių norėčiau paminėti Stasį Gineitį, Vytautą Riauką, Ramintą Šmaižytę, Andrių Samauską, Mindaugą Stapinską“, – šiltai apie savo orkestrantus atsiliepia K. Dvaržeckis.
Anot jo, ne mažiau kolektyvui nusipelnę ir tie, kurie baigę gimnaziją išvažiavo studijuoti kitur. Per vasaros atostogas jie sugrįžta į Sedą ir mielai sutinka vėl įsilieti į orkestrą. Iš Kauno į Sedą dažnai sugrįžta ir orkestre muzikuoja Kauno muzikos akademiją baigęs ir ten likęs gyventi Audrius Jazdauskas. Su pagarba orkestro vadovas kalba apie Tomą Joneikį, vieną seniausių kolektyvo narių, ir dabar tebegrojantį orkestre. Sukūręs šeimą jis liko gyventi Sedoje ir muzikavimo neatsisakė. Orkestre taip pat groja ir Mažeikių muzikos mokyklos mokytojai, kai kurie mokiniai. Visus kolektyvo narius išugdė Sedos pučiamųjų instrumentų orkestras. Jame groja vaikai nuo 12–13 metų, o vyriausiam kolektyvo nariui dar nė trisdešimties nėra.

Mokosi ne vienus metus
Orkestre grojančius muzikantus Sedos filiale ruošia trys mokytojai. Fleita groti moko Inga Dvaržeckienė, saksofonininkus ir klarnetininkus ruošia Saulius Varapnickas. Su visais kitais būsimaisiais atlikėjais, muzikuojančiais variniais pučiamaisiais, trimitais, tenorais, baritonais, tūbomis, dirba pats orkestro vadovas K. Dvaržeckis. Kol mokiniai tampa visateisiais orkestro nariais, praeina dveji treji metai.
„Malonu, kad mūsų kolektyve ir toliau groja daug buvusių jo narių, kurie supranta, kaip reikalinga orkestrinė muzika, kaip svarbu ją ugdyti ir platinti šį žanrą. Didelę savo laisvalaikio dalį jie skiria muzikavimui. Jaunieji orkestro dalyviai mokosi iš savo vyresniųjų kolegų, sekdami jų entuziazmu, troškimu ugdyti savo muzikinius gebėjimus. Kartu praleistos valandos, dienos, mėnesiai ir metai niekada neleis pamiršti kolektyve patirtų gerų emocijų“, – įsitikinęs Kęstutis Dvaržeckis.
Nuotraukos iš asmeninio archyvo
Kiekvienais metais sediškių pučiamųjų instrumentų orkestras Sedos kultūros centre rengia Kalėdinį koncertą. 2007 metai.

Bernarda Plastinina
Nuotr.: Po eilinio koncerto, skirto Akmenės miesto visuomenei, prie Akmenės kultūros centro.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto