Urvikių kultūros centre jau beveik dešimtmetį vyksta edukacinė programa „Duonos kelias“. Joje kepama paprasta rauginta duona neseniai buvo įvertinta kaip tautinio paveldo produktas ir pelnė Žemės ūkio ministerijos sertifikatą.
Įrodymas, kad dirbama ne veltui
Kultūros centro darbuotojai žinia apie pelnytą sertifikatą pasidalijo pirmadienio rytą.
„Pagaliau tautinio paveldo produkto sertifikatas mūsų rankose. Tai puikus įrodymas, kad dirbame ne veltui.
Iš kartos į kartą perduotas paprastos ruginės duonos su raugu receptas, ilgametė patirtis ir įgūdžiai padeda atkurti istoriškai susiformavusias tradicijas bei palaikyti tautos gyvybingumą, o, svarbiausia, parodyti savo šalies tautinį paveldą. Tai iš tiesų svarbi šalies etninės kultūros dalis, kurią mes stengiamės puoselėti iš visos širdies!“ – tokia žinutė paskelbta Urvikių kultūros centro paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.
Minčių buvo seniai
Urvikių kultūros centro direktorė Vita Černookienė, bendraudama su „Santarve“, džiaugėsi: šiandien edukacinė programa „Duonos kelias“ yra populiari. Su ja susipažinę žmonės iš Urvikių išvyksta įgiję naujų žinių arba atnaujinę jau turėtas apie tai, koks kelias nueinamas iki to, kol kviečio ar rugio grūdas tampa duona ir atkeliauja ant stalo. Be to, edukacijos dalyviai išsiveža ir gerą nuotaiką, smagias emocijas.
Pasak pašnekovės, edukacijų metu kepamos duonelės receptą, ateidama dirbti į kultūros centrą, atsinešė Vida Liaugaudienė.
„Tai jos močiutės duonos iš natūralaus raugo receptas. Pagal jį duoną kepė Vidos mama, dabar kepa pati Vida.
Urvikių kultūros centre jau beveik dešimtmetį vyksta edukacinė programa „Duonos kelias“. Joje kepama paprasta rauginta duona neseniai buvo įvertinta kaip tautinio paveldo produktas ir pelnė Žemės ūkio ministerijos sertifikatą.
Įrodymas, kad dirbama ne veltui
Kultūros centro darbuotojai žinia apie pelnytą sertifikatą pasidalijo pirmadienio rytą.
„Pagaliau tautinio paveldo produkto sertifikatas mūsų rankose. Tai puikus įrodymas, kad dirbame ne veltui.
Iš kartos į kartą perduotas paprastos ruginės duonos su raugu receptas, ilgametė patirtis ir įgūdžiai padeda atkurti istoriškai susiformavusias tradicijas bei palaikyti tautos gyvybingumą, o, svarbiausia, parodyti savo šalies tautinį paveldą. Tai iš tiesų svarbi šalies etninės kultūros dalis, kurią mes stengiamės puoselėti iš visos širdies!“ – tokia žinutė paskelbta Urvikių kultūros centro paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.
Minčių buvo seniai
Urvikių kultūros centro direktorė Vita Černookienė, bendraudama su „Santarve“, džiaugėsi: šiandien edukacinė programa „Duonos kelias“ yra populiari. Su ja susipažinę žmonės iš Urvikių išvyksta įgiję naujų žinių arba atnaujinę jau turėtas apie tai, koks kelias nueinamas iki to, kol kviečio ar rugio grūdas tampa duona ir atkeliauja ant stalo. Be to, edukacijos dalyviai išsiveža ir gerą nuotaiką, smagias emocijas.
Pasak pašnekovės, edukacijų metu kepamos duonelės receptą, ateidama dirbti į kultūros centrą, atsinešė Vida Liaugaudienė.
„Tai jos močiutės duonos iš natūralaus raugo receptas. Pagal jį duoną kepė Vidos mama, dabar kepa pati Vida.
O siekį įgyti tautinio paveldo sertifikatą turėjome jau seniai. Juolab kad centre kepamos duonelės receptas senovinis, perduodamas iš kartos į kartą“, – kalbėjo V. Černookienė.
Reikėjo kantrybės ir laiko
Urvikių kultūros centras buvo vienas pirmųjų Mažeikių rajone, pasiūliusių žmonėms atvykti ir drauge nuveikti šį tą įdomaus – prisiminti liaudies tradicijas, padainuoti, pašokti, išminkyti ir suformuoti duonos kepalėlį.
Prieš beveik dešimtmetį, norint pradėti įgyvendinti sumanymą apie „Duonos kelią“, reikėjo įtikinti to meto rajono politikus, kad tokios edukacijos reikia, mat kultūros centras neturėjo ne tik įrangos duonai kepti, bet ir vandens. Buvo gauta projektinių lėšų, pastatas iš dalies pritaikytas tokiai veiklai. Norėjosi, kad aplinka būtų autentiška, kad edukacijų lankytojai galėtų ne tik pamatyti, bet ir pačiupinėti įrankius, kurie seniau naudoti sėjant grūdus, nuimant derlių, kepant duoną.
„Kantriai, žingsnis po žingsnio ėjome pirmyn. Viską, ką buvome sugalvoję, pavyko įgyvendinti. Man regis, 2015 metais jau realiai pradėjome kepti duonelę. Beje, edukacija ir duonos kepimas yra toks nenutrūkstantis kūrybinis procesas. Vis atsiranda, ką atnaujinti, ką patobulinti“, – pasakojo pašnekovė.
Visų bendras pasiekimas
Programos „Duonos kelias“ metu dalyviams pateikiama duonos tešlos ir iš jos kiekvienas suformuoja savo kepalėlį. Tada duona iškepama ir ji iškeliauja į žmonių namus.
„Dabar turėsime tautinio paveldo sertifikatą ir lipdukus, kuriuos bus galima klijuoti ant produkto pakuotės. Žodžiu, matysis, kad duonelė iškepta Urvikių kultūros centre. Smagu, kad taip galėsime reprezentuoti Mažeikių rajoną“, – mintimis pasidalijo V. Černookienė ir sakė, kad pelnytas sertifikatas – visos kultūros centro darbuotojų komandos nuopelnas ir pasiekimas.
Nuotr. iš Urvikių kultūros centro archyvo
nuorio dounas pakaštavuot,atruod laba skania.Ar yr kor nusipėrkt?